اسوه های هدایت

 

 

آيا هر سخن حقّى را بايد بيان كرد؟

آيا هر سخن حقّى را بايد بيان كرد؟

كتمان حقّ، حرام است ولى گفتن حقّ نيز بايد در صورت لزوم باشد. بسيارى از سخنان حق اگر بدون زمينه‏سازى قبلى گفته شود، مفاسدى را به بار مى‏آورد.
شكر، شيرين است ولى اگر اين شكر را به همين صورت در دهان كودكى بريزيم خفّه مى‏شود. نبايد بگوييم اين شكر است و شيرين و بدن هم به مواد قندى نياز دارد، بلكه بايد ابتدا اين شكر را در آب حل كنيم و به تدريج به كودك بدهيم.
بسيارى از حقايق را بايد با مقدّمه مطرح كرد، زيرا همه مردم آمادگى پذيرش يك باره سخن حقّ را ندارند. مردم به حمّام مى‏روند و دوش آب را روى سر خود باز مى‏كنند ولى اگر آماده نباشند و شما بخواهيد يك ليوان آب سر آنها بريزيد، با عكس العمل سختى مواجه مى‏شويد.
دليل آنكه مردم دست مراجع را مى‏بوسند و خمس و سهم امام را به آنان مى‏پردازند، ولى در پرداخت ماليات نشاط ندارند، همين است كه مردم درباره خمس و زكات، آيات و رواياتى از افراد مورد وثوق خود شنيده‏اند و از نظر اعتقادى و فرهنگى آمادگى پرداخت را پيدا كرده‏اند و همچنين به زيارت امام و امام زاده‏اى كه درباره او شناخت پيدا كرده‏اند و هزينه آن را به راحتى مى‏پردازند و به زيارتشان افتخار مى‏كنند، امّا اگر كسى را نشناسند در سلام كردن به او انگيزه لازم را ندارند. پس آمادگى اعتقادى و فكرى شرط لازم است.

كتاب تمثيلات (تأليف حجة الاسلام والمسلمين قرائتي)

 
آيا ايمان بدون عمل ارزش دارد؟

آيا ايمان بدون عمل ارزش دارد؟

در قرآن همواره ايمان در كنار عمل صالح آمده است: «آمنوا و عملوا الصّالحات» ايمان و عمل صالح مانند نخ و سوزن هستند و به شرطى كارآيى دارند كه به هم متّصل باشند. با جدايى آنها از هم، چيزى دوخته نمى‏شود.
قرآن مى‏فرمايد: اگر خدا را دوست داريد، از پيامبر اطاعت كنيد: «اِن كنتُم تُحبّون اللّه فاتّبعونى»(سوره آل‏عمران، آيه 31)
بسيارند كسانى كه مى‏گويند: ايمان داريم ولى عمل نمى‏كنند، مى‏گويند: خدا را دوست داريم ولى با او حرف نمى‏زنند و نماز نمى‏خوانند، مى‏گويند: ولايت اميرالمؤمنين‏عليه السلام را به دل داريم، امّا در عمل هيچ شباهتى به آن حضرت ندارند، مى ‏گويند: به امام زمان عليه السلام ايمان داريم، ولى سهم امام را كه بر آنان واجب است نمى‏پردازند، اگر به دنبال اين ادّعاها عمل و حركتى نباشد، بايد در صداقت خود شك كنيم.
در روزگار قديم كسانى را كه در جنگ‏ها اسير مى‏شدند به نام برده در بازار مى‏فروختند. شخصى به بازار برده‏فروشان آمد تا برده‏اى خريدارى كند. هر برده كه هنرى داشت گران‏تر بود. به سراغ برده‏اى رفت و ديد قيمت آن بسيار گران است. سبب را پرسيد، گفتند: او تشنه‏شناس است و مى‏فهمد چه كسى تشنه است.
خريدار علاقمند شد، او را خريد و به منزل آورد و دوستانش را دعوت و غذايى تهيّه كرد ولى سر سفره آب نگذاشت. مهمانان چند لقمه‏اى كه خوردند، يكى پس از ديگرى تقاضاى آب نمودند. برده تشنه شناس نگاهى به او مى‏كرد و مى‏گفت: دروغ مى‏گويد، او تشنه نيست. كم كم به تعداد تشنه‏ها اضافه شد و هركدام فرياد آب سردادند. امّا برده مى‏گفت: همه دروغ مى‏گويند. تا اينكه يك نفر از ميان آنان برخاست تا آبى تهيّه كند. برده گفت: اين شخص راست مى‏گويد، زيرا از جايش بلند شد و فقط داد و فرياد نكرد.
آرى، كسى در ادّعاى خود صادق است كه حركت و اقدامى كند. كسانى كه اهل عمل نيستند، در واقع مؤمن نيستند و تنها ادّعاى ايمان دارند.

كتاب تمثيلات (تأليف حجة الاسلام والمسلمين قرائتي)

 
آیا حضور در مراسم مذهبى، ريا است؟

حضور در مراسم مذهبى، نوعى مطرح كردن خود است، آيا اين كار، ريا و تظاهر نيست؟

اولاً هر خودنمايى و تظاهرى حرام نيست. زن و مرد كه خود را براى يكديگر آرايش مى‏كنند، براى تظاهر است و همين تظاهر عبادت است.
سفارش اسلام به حضور در مسجد براى نماز، نوعى تظاهر است، امّا تظاهر براى تعظيم شعائر دينى.
عزادارى براى امام حسين‏عليه السلام با حضور در خيابان‏ها، تظاهرى است كه در آن عبادت نهفته است.
ثانياً شركت بعضى افراد در مساجد و محافل، يك نوع تبليغ و تشويق عملى براى ديگران است. اگر مسئولين به مسجد محلّه بروند، مردم عادّى نيز خواهند آمد.
تظاهر و ريا آنجا حرام است كه هدف، مطرح كردن خود باشد، نه مطرح كردن كار. يعنى اگر در جايى شركت كنيم كه نشان دهيم انسان نيكوكار و خوبى هستيم، اين ريا و حرام است، امّا اگر هدف ما از حضور در مراسم اين باشد كه به مردم بگوييم: «من آمدم، شما هم بياييد»، اين تبليغ عملى است و حتى پاداش و ثواب دارد.

كتاب تمثيلات (تأليف حجة الاسلام والمسلمين قرائتي)

 
نقش رهبرى در جامعه اسلامى چگونه است؟

نقش رهبرى در جامعه اسلامى چگونه است؟

هر حركت، چند عنصر دارد: مبدأ، مسير، وسيله، راهنما و مقصد. در ميان اين پنج عنصر، مهم‏ترين نقش با راهنماست. اگر رهبر و راهنما، عالم و متّقى باشد، نه هدف گم مى‏شود و نه به انحراف كشيده مى‏ شود.
اگر رهبر لايق باشد و مردم اطاعت كنند، مشكلات حل مى‏شود؛ اگر سوزن تيز باشد و نخ هم متّصل به آن، هر پارچه‏اى دوخته مى‏شود، امّا اگر سوزن كج بود يا نخ جدا شد، نازك‏ترين پارچه هم دوخته نمى ‏شود.
اگر مردم اطاعت نكنند، رهبر كارى از پيش نمى‏برد همان گونه كه اگر نخ به دنبال سوزن نرود، هر قدر هم سوزن كارآمد باشد، كارى از پيش نمى‏برد. حركت و نفوذ سوزن در پارچه‏هاى مختلف، به شرط پيروى نخ از اوست. اگر راننده اهل فن باشد، حتى ماشين معيوب را راه اندازى و با آن رانندگى مى‏كند. همان گونه كه پيامبران در بدترين شرايط اجتماعى، بهترين امّت‏ها را ساختند.
امّا اگر رهبرى صلاحيّت نداشته باشد، بهترين شرايط را نيز به هدر مى‏دهد، چنانكه بهترين اتومبيل‏ها را اگر در اختيار راننده ناشى قرار دهيم، آن را به درّه سقوط مى‏ دهد.

كتاب تمثيلات (تأليف حجة الاسلام والمسلمين قرائتي)

 
جهاد در راه خدا، چه نقشى در سازندگى جامعه اسلامى دارد؟

جهاد در راه خدا، چه نقشى در سازندگى جامعه اسلامى دارد؟

نوک بيل به خاطر درگيرى با خاك، همواره سائيده مى ‏شود، ولى در عوض سفيد و برّاق و تيز است، امّا قسمت‏هاى بالاى آن گرچه آهن ضخيم است، ولى سياه و زنگ زده است.
همچنين امّتى كه جهاد مى‏كند و جوانان خود را به جبهه مى‏فرستد و از مكتب و وطن خود دفاع مى‏كند، گرچه جوانانى را از دست مى‏دهد و به ظاهر اين امّت استهلاك دارد، امّا در ديدگاه بين المللى و قضاوت وجدان‏هاى بيدار، اين امّت رو سفيد و عزيز است، برخلاف امت ترسو و استعمارپذيرى كه به ظاهر، آسايش و نفرات بيشترى دارد، ولى رو سياه و زنگ زده است.

كتاب تمثيلات (تأليف حجة الاسلام والمسلمين قرائتي)

 
<< شروع < قبلی 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 بعدی > انتها >>

صفحه 8 از 13
 

قرآن آنلاين

آمار بازديدکنندگان

mod_vvisit_counterامروز428
mod_vvisit_counterاین ماه11454
mod_vvisit_counterکل بازدیدها920946