اسوه های هدایت

 

 

حفظ حرمت و عِرض و آبرو

  «7»حفظ حرمت و عِرض و آبرو

نویسنده حمیدنجفیان

 

آبروی اشخاص از مهمترین حقوق عمومی است که کسی حق صلب آن را از فرد ندارد، که صلب آن از فرد ، موجب مستأسل شدن و سقوط وی خواهد شد . و لذا کسی حق از بین بردن حرمت و آبروی دیگران را حتی  با ارتکاب شنیء ترین  گناه و معصیتها ندارد مگر آنان که فعلشان آشکار و علنی شده و بر اثر از بین رفتن قبح گناه  به خود و افراد دیگر و اجتماع لطمه وارد می کنند ، آن هم در همان فعل و برای اصلاح فرد .

در آیات و روایات ما آن چنان از حفظ آبروی مومن سخن به میان آمده که اگر چهل نفر بر گناه شخصی شهادت دهند و خود متهم انکار کند، می فرماید باید سخن خودش پذیرفته شود.  

ادامه مطلب...
 
احترام به مؤمن

6» احترام به مؤمن

نویسنده حمیدنجفیان

 

روایات

عن الامام الصادق (ع) : المومن اعظم حرمه من الکعبه.

از امام صادق (ع): حرمت مومن از کعبه بیشتر است.

روی ان رسول الله نظر الی الکعبه فقال : مرحبا بالبیت ! ما اعظمک و اعظم  حرمتک علی الله، و الله للمومن اعظم حرمه منک لان الله حرم منک واحده و من المومن ثلاثه : ما له و دمه، و ان یظن به ظن السوء .

روایت شده که پیامبر  خدا (ص) به کعبه نگاه کرد و فرمود: آفرین به تو خانه ، چقدر نزد خدا ارجمند و محترمی؟! به خدا قسم حرمت مومن از تو بیشتر است، زیرا خداوند از تو یک چیز را حرام کرد و از مومن سه چیز را : مالش را ، خونش را و گمان بد بردن به او را

ادامه مطلب...
 
رعایت حق الناساز اصول شهروندی

«5» رعایت  حق الناساز اصول شهروندی

نویسنده حمیدنجفیان

 

حق الناس درمنابع و متون اسلامی ، چه در قرآن و چه در روایات معصومین (ع) و کتب فقهی جایگاه خاصی دارد . در اینجا به طور اختصار اشاره کوتاهی داریم به حق الناس در منابع اسلامی .

آیه

الف – حق الناس از دیدگاه قرآن

قرآن در آیات بسیاری مومنان را چه در باب مسائل اقتصادی و چه در باب حقوق اجتماعی و ... دعوت به احترام به حقوق مردم نموده است . در اینجا به چند نمونه از آیات اشاره می نماییم :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ...)

اموال یکدیگر را از طریق نامشروع و غلط و باطل نخورید .

یعنی ، هر گونه تصرف در مال دیگری که بدون حق و بدون مجوز منطقی و عقلانی بوده باشد ممنوع شناخته شده است .

ادامه مطلب...
 
سیمای عفو و گذشت در اصول شهروندی

            «4» سیمای عفو و گذشت در اصول شهروندی

نویسنده حمیدنجفیان

 

یكي از فضيلت هاي اخلاقي، عفو و گذشت از خطاها، اشتباه و گناهان ديگران است. خداوند اين فضيلت اخلاقي را از مصاديق احسان برشمرده و كساني را كه اهل عفو و گذشت هستند، به عنوان محسنان و نيكوكاران شناخته و معرفي كرده است.                                                                                                                                                            

همگان دوست دارند كه اهل احسان و گذشت باشند، ولي به علل و عوامل دروني و بيروني نمي توانند اين منش را بويژه در موارد خاص داشته باشند؛ چرا كه خشم و لذت انتقام چنان آدمي را فرا مي گيرد كه ديگر به چيزي جز انتقام نمي انديشد.

بارها شنيده ايم كه گذشت از بزرگان است و عفو در هنگام قدرت، شيرين. با اين همه، گفتن آن بسيار آسان و عمل بدان بسيار سخت است؛ چرا كه شرايط به گونه اي رقم مي خورد كه عفو و گذشت، امري ناشدني و دور از دسترس به نظر مي رسد.

انسانی که بخواهد به مقام عفو و گذشت دست یابد و از متقین گردد، می بایست حلم و عقل را در خود تقویت کند و خود را به انسانی حلیم تبدیل نماید.

شخص با حلم و مقداری فضل و اراده قوی می تواند امیدوار باشد که نسبت به خطاهای دیگری چشم پوشی کنداما این امور زمانی بروز و ظهور می یابد که شخص خود اهل ایمان باشد،

ادامه مطلب...
 
انصـاف از اصلی ترین اصول شهروندی

«3»انصـاف   « از اصلی ترین اصول شهروندی »

نویسنده حمیدنجفیان

 

یکی از پایه های روابط انسانی و خصوصا زندگی مشترک،انصاف است .هرچقدر انصاف،پایه های یک زندگی را محکم می کند و به روابط خانوادگی و اجتماعی استحکام می بخشد بی انصافی منجر به بی اعتباری می شود و پیوند ها را سست می کند همه ما انصاف را دوست داریم و دلمان می خواهد نسبت به ما منصفانه رفتار و قضاوت شود برخوردهای غیرمنصفانه به شدت ما را می رنجاند و خاطرمان را آزرده می سازد اما با همه این آگاهی ها در درستی انصاف و نادرستی بی انصافی متاسفانه خواسته یا ناخواسته بندرت انصاف را رعایت می کنیم در واقع انصاف از ان گوهرهای بسیار قیمتی و ارزشمند است که مشتری واقعی ان کم است اما انصاف یعنی چه؟انصاف در یک کلام مختصر و مفید همان فرمایش امام حسن0(ع)است که ((آنچه را برای خود می پسندی برای دیگران بپسند و آنچه را برای خود نمی پسندی برای دیگران نپسند)) بنابراین در قدم اول من و شما باید فهرستی از انتظارات و توقعات خود را برای دیگران قائل شویم و خلاف آن رفتار نکنیم به عنوان مثال من دوست دارم به من احترام بگذارند و خصوصا جلو دیگران مرا تحقیر و سرزنش نکنند پس به دیگران احترام بگذارم من دوست دارم وقتی خسته یا بیمارم دیگران مرا درک کنند و رعایت حال مرا بکنند پس مراقب باشم در خستگی و بیماری اطرافیانم با درک شرایط موجود آنها را آزار ندهم ، من دوست دارم ...پس مراقب باشم که نسبت به دیگران ...در حقیقت برای پرورش و تقویت این صفت برجسته و ممتاز یکی از بهترین راهکارها این است که مدام خود را جای دیگران قرار دهیم و با خود بگوییم (( اگر من جای او بودم چه انتظاری از دیگران داشتم))

ادامه مطلب...
 
<< شروع < قبلی 1 2 3 4 بعدی > انتها >>

صفحه 3 از 4
 

قرآن آنلاين

آمار بازديدکنندگان

mod_vvisit_counterامروز402
mod_vvisit_counterاین ماه5587
mod_vvisit_counterکل بازدیدها866223