اسوه های هدایت

 

 

بررسی تأثیر عوامل شکاف نسلی از دید جوانان بر وضعیت دینداری آنان

بررسی تأثیر عوامل شکاف نسلی از دید جوانان بر وضعیت دینداری آنان

دکتر فخرالسادات پیلتن

محسن دیبایی

چکیده

تغییرات اجتماعی ناشی از پدیده شهرنشینی، انقلاب‌های سیاسی و اجتماعی، رشد فزاینده‌ی فن آوری‌های ارتباطات و مبادلات فرهنگی و بالاخره جریان توسعه و نوسازی در کشورهای در حال توسعه، آثار و پیامدهای مختلف فرهنگی و اجتماعی را در بر داشته است. این تغییرات شامل تفاوت های هنجاری، ارزشی و رفتاری بین نسل جوان و نسل های قدیمی نیز می باشد که فاصله‌ی نسلی نامیده می‌شود که یکی از نتایج این پدیده، تضعیف ارزش های دینی است.

در چارچوب تئوری این پژوهش دینداری با ابعاد اعتقادی، مناسکی، عاطفی و پیامدی از تئوری گلاک و استارک که توسط سراج زاده، هنجاری شده است، استفاده گردید و برای تعیین متغیرهای مستقل از تئوری اینگلهارت بهره گرفته شده است.

هدف اساسی پژوهش حاضر، بررسی نگرش جوانان در عوامل گسست نسلی بر وضعیت دینداری آنها می‌باشد؛ جامعه آماری جوانان خانواده‌های تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان جهرم است. روش تحقیق، پیمایشی و تعداد 320 نفر؛ به عنوان نمونه براساس فرمول کوکران انتخاب و سپس با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی از طریق پرسشنامه، داده‌های لازم جمع آوری شد. روایی و اعتبار سوالات با محاسبه‌ی ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تعیین گردید. سپس با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی، ارتباط هر یک از متغیرها با دینداری، سنجش و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

نتایج آزمون تفاوت میانگین در این پژوهش نشان می دهد که بین مکان تولد پدر، محل سکونت فعلی، شغل، جنسیت و سطح تحصیلات پاسخ گویان با برخی از ابعاد دینداری تفاوت معنادار وجود دارد.

براساس ضریب همبستگی پیرسون، متغیرهای میزان استفاده از اینترنت و ماهواره، نظم اجتماعی، تغییر نگرش جنسیتی، جهانی شدن، میزان اعتماد اجتماعی و تحرک جغرافیایی با دینداری و برخی از ابعاد آن، رابطه معنادار وجود دارد.

بنا بر رگرسیون چند متغیره، متغیرهای استفاده از اینترنت و ماهواره، نظم اجتماعی و سبک زندگی، بیشترین تاثیر بر دینداری داشته اند.

کلیدواژه: دین داری، نظم اجتماعی، جوانان، جهانی شدن، اعتماد اجتماعی.

ادامه مطلب...
 
گوشه‌هایی از حضور حضرت آیت الله حق شناس (ره) در صحنه‌ی انقلاب اسلامی جهرم

گوشه‌هایی از حضور حضرت آیت الله حق شناس (ره)

در صحنه‌ی انقلاب اسلامی جهرم

 

شکرالله جهان مهین

 

چکیده

حضرت آیت الله حق شناس- رضوان الله علیه- چهره‌ی درخشانی است که در تبلیغ دین و ترویج مکتب و گسترش انقلاب بسیار اهتمام می ورزید و از کسی جز خدای تعالی هراسی نداشت به طوری که باید وی را یکی از مصادیق آیه39 سوره ی احزاب به حساب آورد  که می‌فرماید:

 «آنان که تبلیغ رسالت الهی می کنند و از او می‌ترسند و از کسی جز خدا هراسی ندارند.»

آیت الله حق شناس (ره) نماینده تام الاختیار همه‌ی مراجع بزرگ عصر خویش از قبیل آیات عظام بروجردی (ره)، سید محسن حکیم (ره)، امام خمینی (ره)، گلپایگانی (ره) و غیره بود و بینش سیاسی- اجتماعی وی تا آن حد بود که مقام معظم رهبری با عبارت زیبا و ارزشمند، وی را از این جهت می ستاید.

منزل ایشان، مکتب تعلیم و تربیت و مجمعی برای روحانیون بزرگوار بود و با شروع انقلاب مرکز ثقل انقلاب اسلامی در جهرم گردید.

آیت الله حق شناس (ره) نقش عمده‌ای در تثبیت و ترویج مرجعیت حضرت امام خمینی (ره) داشت.

وی حامی همه انقلابیون بود و چون مشکلی برای آنان پیش می‌آمد نهایت تلاش خویش را در رفع مشکل، به کار می برد از جمله درمورد آیت الله آیت اللهی (ره) و آیت الله اصفهانی (ره).

 آیت الله حق شناس (ره) با داشتن کسالت مستمر در راهپیمایی‌ها شرکت می کرد و به مردم دلگرمی می بخشید و نوید پیروزی می‌داد.

در آستانه پیروزی انقلاب به سربازانی که به فرموده‌ی حضرت امام (ره) از پادگان ها فرار می‌کردند کمک‌های مالی می‌نمود تا به سلامت به زادگاهشان برگردند و مخارج زندگی کاسب‌ها و بازاریان کم درآمد که به علت اعتصاب، زیان می دیدند، تأمین می کرد و پس از پیروزی انقلاب در جمع آوری اسلحه های به غارت رفته و تأمین امنیت شهر و جلوگیری از هرج و مرج و غارت اموال مردم نقش ارزشمند خویش را ایفا می نمود.

هنگامی که جنازه‌ی مطهر اولین شهید پاسدار جنگ تحمیلی، شهید مصطفی دخت به جهرم آوردند با حال بیماری تا چندین فرسنگ به استقبال رفت و در وصف وی شعر سرود، هم چنان که در وصف حضرت امام (ره) نیز شعر سروده بود.

و چون کسالت ایشان شدت پیدا کرد و در بستر بیماری قرار گرفت، حضرت امام خمینی (ره) با مخابره تلگرام از وی احوالپرسی کرد و پس از وفات ایشان، حضرت امام (ره) تلگرام تسلیت ارسال فرمودند.

کلیدواژه: آیت الله حق شناس (ره)، امام خمینی، انقلاب اسلامی، آیت الله آیت اللهی (ره)، جهرم.

ادامه مطلب...
 
<< شروع < قبلی 1 2 3 بعدی > انتها >>

صفحه 3 از 3
 

قرآن آنلاين

آمار بازديدکنندگان

mod_vvisit_counterامروز400
mod_vvisit_counterاین ماه5585
mod_vvisit_counterکل بازدیدها866221