اسوه های هدایت

 

 

ولایت فقیه از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) و آيت الله العظمی سید عبدالحسین لاری جهرمی (ره)

ولایت فقیه از دیدگاه

حضرت امام خمینی (ره) و آيت الله العظمی سید عبدالحسین لاری جهرمی (ره)

 

 لطف اله دژکام

 ابوذر زارعی

 

چکیده

یکی از مقوله‌های مهم در دین اسلام حکومت است و از آنجا که ضرورت اجرای احکام و قوانین دینی منحصر و محدود به زمان پیامبر-صلی الله علیه و آله- و ائمه -‌علیهم السلام-‌ نیست، این پرسش مطرح است که مسئولیت حکومت اسلامی در زمان غیبت حضرت ولی عصر -‌عجل الله تعالی فرجه الشریف- با چه کسی می‌باشد. 

فقها و اندیشمندان شیعه با دلائل گوناگون این وظیفه‌ی خطیر را در زمان غیبت برای فقیه به اثبات رسانده‌اند، در این مقاله ضمن سیری اجمالی در تاریخچه‌ی نظریه‌ی ولایت فقیه کوشیده‌ایم تا نظریه‌ی دو فقیه معاصر یعنی آیت الله العظمی سید عبدالحسین لاری جهرمی  -پرچم‌دار حکومت اسلامی در انقلاب مشروطیت- و حضرت امام خمینی «ره» - ‌مؤسس نظام مقدس جمهوری اسلامی- را با هم مقایسه نماییم. 

روش: مطالعه‌ی کتابخانه‌ای و تطبیقی انجام گرفته است.

نتایج: 1- نظریه ولایت فقیه همزاد فقه است و متناسب با شرایط سیاسی و اجتماعی هر دوره، تحولاتی را در جهت کمال طی کرده است. 

2- در میان فقهای متأخر، شیخ انصاری «ره»‌ با طرح مسأله‌ی ولایت فقیه درکتب خویش این مسأله را معرکه‌ی آرای ‌فقهای پس از خود قرار داده است و دو شاگرد مکتب او یعنی آیت الله العظمی سیّدعبدالحسین لاری جهرمی «ره» و امام خمینی «ره» این بحث را به اوج تکامل خود رسانده‌اند. 

3- آیت الله العظمی امام خمینی (ره) و آیت الله العظمی سیّد عبدالحسین لاری جهرمی «ره» قائل به ولایت مطلقه‌ی فقیه شده‌اند، هر چند در شیوه‌ی استدلال بین این دو مرجع عالیقدر تفاوتهایی وجود دارد.

4- تفکر عمیق این دو عالم مجاهد درمسأله‌ی ولایت فقیه زمینه ساز انقلاب اسلامی ایران شد که با رهبری امام خمینی «ره» به پیروزی رسید .

کلیدواژه: امام خمینی (ره)، ولایت فقیه، آیت الله سید عبدالحسین لاری جهرمی (ره).

ادامه مطلب...
 
نقش مردم جهرم در انقلاب مشروطیت و حمایت از آیت الله سید عبدالحسین نجفی لاری (ره)

نقش مردم جهرم در انقلاب مشروطیت و حمایت از

 آیت الله سید عبدالحسین نجفی لاری (ره)

وحید کارگر جهرمی

دکتر سید ابوالفضل رضوی

 

چکیده

جهرم به عنوان یکی از شهر های تاریخی و پر سابقه ایران، شاهد وقایع و تحولاتی عظیم، به ویژه در تاریخ معاصر ایران بوده است. پژوهش حاضر به بررسی سیر تحولات سیاسی، اجتماعی جهرم درانقلاب مشروطیت پرداخته است. لذا مهم ترین مسأله پژوهش، نقش مردم جهرم در تحولات سیاسی، اجتماعی دوره ذکر شده می­باشد. روش به کار رفته در این پژوهش، روش تاریخی است که مبتنی بر گردآوری و تدوین اطلاعات از منابع کتابخانه­ای است. همچنین از اسناد و مدارک و تحقیقات میدانی استفاده شده است. یافته­های پژوهش بیانگر آن است که جهرم در بهبوحه جریان مشروطیت از جمله شهر­هایی است که از مشروطیت حمایت می­کنند. به خصوص اقدامات مردم جهرم در حمایت از آیت الله سید عبدالحسین نجفی لاری (ره)، رهبر مذهبی انقلاب مشروطیت در فارس، بسیار حائز اهمیت است.

کلید واژه ها:  جهرم، آیت الله سید عبدالحسین لاری (ره)، انقلاب مشروطیت، نهاد ها و احزاب سیاسی

ادامه مطلب...
 
نقش آيت الله سيد حسين آيت اللهي در انقلاب اسلامي دارالمؤمنين جهرم

نقش آيت الله سيد حسين آيت اللهي

در انقلاب اسلامي دارالمؤمنين جهرم

 

غلامعلي مهربان جهرمي

محمد عباس‌زاده جهرمی

 

چكيده

نقش مرحوم آيت الله سيد حسين آيت اللهي در اين شهر را مي‌توان به نقش حضرت امام خميني (ره) در كلّ انقلاب تشبيه كرد. مردم جهرم در اين شهر، با تلاش‌ها و فعاليّت‌هاي علما به خصوص جدّ بزرگوارشان، مرحوم پدرشان و مرحوم عمويشان -آيت الله سيد علي‌اکبر آيت اللهي- انقلابي بار آمده بودند.

آیت الله سید حسین آیت اللهی سالها، شاگردي درس مرحوم آيت الله العظمی بروجردي (ره) و حضرت امام خميني (ره) كرده بود لذا در آن مدت توانسته بود زمينه‌اي مناست براي خدمت در جهرم فراهم آورد، پس از حضور در جهرم و به خصوص با تصدي سنگر امامت جمعه‌ي اين شهر در اوايل دهه‌ي چهل به لطف الهي توانست به گونه‌اي، انقلاب اسلامي جهرم را هدايت فرمايد كه اين شهر در عداد معدود شهرهاي انقلابي در سطح كشور مطرح شود.

نوشتار حاضر به گوشه‌اي از فعاليت‌هاي اين عالم ربّاني، از زمان حضور در جهرم در سال 1336 تا پيروزي انقلاب اسلامي خواهد پرداخت.

کلیدواژه: سیدحسین آیت اللهی، جهرم، انقلاب اسلامی.

ادامه مطلب...
 
نقش الگو و چالش‌هاي آن در پيش‌برد اهداف انقلاب اسلامي

نقش الگو و چالش‌هاي آن

در پيش‌برد اهداف انقلاب اسلامي

 

محمد عباس‌زاده جهرمي

چکیده

انسان‌ها براي پيش‌برد زندگي فردي و اجتماعي خود، نياز به الگو پذیری دارند. اداره‌ي جوامع بدون تبيين نيازها و افق فراروي با ملاحظه‌ی مشكلات و اشكالات گذشته، امري غير منطقي است، بدين جهت مديران جوامع موفق، سعي دارند الگوي اداره‌ي جامعه‌ي تحت مديريت خود را تبيين نمايند.

يكي از مباحث مهم در این خصوص، استفاده از الگوي ديگران و نحوه‌ي استفاده‌ی از آن است. تبيين اين مسأله كه از منظر اسلام چه محدودیتی براي استفاده از الگوي ديگران وجود دارد، در الگوسازي و نحوه‌ي تصميم‌گيري براي آينده‌ي كشور اسلامي نیز كاربرد پيدا مي‌كند.

قوام آیين اسلام و به خصوص شيعه، در پيروي بي‌چون و چرا از احكام و دستورات آن است اگر فردي خود را مسلمان يا شيعه مي‌داند اما نتواند در برنامه‌ريزي‌ها و كارهاي روزمره‌ي خود از دستورات آن تبعيت نمايد و آنها را زيرپا گذارد، ادعايي زباني داشته و به حقيقت آیین خود نرسيده است، بنابراين الگوي مدّ نظر آیین اسلام با الگوهای آیین‌ها و مكاتب ديگر  تفاوت اساسی دارد.

از جمله نتایج مترتب بر بحث الگوي انقلاب و شکل دهی آن، مباحث مختلفی چون الگوي اداره‌ي كشور پس از پيروزي، الگوي جهاد هنگام جنگ تحميلي، الگوي سازندگي كشور پس از فراغت از دفاع مقدس، الگوي پيشرفت و توسعه‌ي آن در دوران اخير است. لذا پاسخ به این سؤال مهم به نظر می‌رسد که آیا اقتباس از الگوهاي رايج در ديگر كشورها جایز است؟

يك انديشمند مسلمان، می‌تواند از نكات مفيد و سودمند ديگر الگوها -كه اصول و مباني اسلام را زير پا نگذارد- استفاده كند اما بايستي در تلاش باشد كه شاخص‌هاي تعريف شده براي الگوي او، اهداف و آرمان‌هاي اسلام را در جامعه پياده نمايد.

كليدواژه: الگو، انقلاب، اسلام، پيشرفت.

ادامه مطلب...
 
مقايسه رشد مساجد و مدارس قبل و بعد از انقلاب اسلامي در جهرم

مقايسه رشد مساجد و مدارس

قبل و بعد از انقلاب اسلامي در جهرم

 

محمد عباس زاده جهرمی

 

چکیده

مسجد در آيين اسلام جايگاهي منحصر به فرد و متعالي دارد، به گونه‌اي كه نمي‌توان نقش مهم آن را با مكان ديگري مقایسه کرد. علاوه بر این مسأله، توجه مضاعف به اين مکان ممتاز به منظور نيل به اهداف انقلاب اسلامي ضروري به نظر مي‌رسد:

• مسجد به جهت رویکرد اسلامی‌اش در پيدايش انقلاب، پيروزي و پیشبرد اهداف آن، و در دوره‌ی دفاع مقدس نقش مهمي ايفا كرده است.

• جهرم شهري مذهبي و ملقب به دارالمؤمنين است، بنابراين براي حفظ و تعالي پيشينه‌ي اسلامي و مذهبي شهر باید به نقش مساجد توجه بیشتری شود.

محور این مقاله توجه به ساخت مسجد قبل و بعد از انقلاب اسلامي در شهر جهرم و مقايسه‌ي آن با رشد مدارس در اين زمان است.

گرچه به لطف خداوند رشد مدارس در اين مدت سي و اندي سال، چشمگیر بوده و در این زمینه تلاش‌های بسياري انجام شده است، متأسفانه به نظر مي‌رسد متناسب با رشد جمعيت شهر و توسعه‌ي عمراني آن، به رشد مساجد، توجه درخور نشده است.

كليدواژه: مسجد، مدارس، انقلاب، اسلامی، جهرم.

ادامه مطلب...
 
<< شروع < قبلی 1 2 3 بعدی > انتها >>

صفحه 1 از 3
 

قرآن آنلاين

آمار بازديدکنندگان

mod_vvisit_counterامروز281
mod_vvisit_counterاین ماه6749
mod_vvisit_counterکل بازدیدها851828