اسوه های هدایت

 

 

استفتائات از آیت الله العظمی سیستانی(مدظله)پیرامون ماه رمضان

آیت الله العظمی سیستانی (مدظله)

مبطلات روزه

سؤال: آیا زنان مى توانند براى گرفتن همه روزه هاى ماه رمضان از قرص ضد باردارى استفاده کنند تا حیض نشوند؟
پاسخ: مانعى ندارد.
سؤال: شستن دهان براى شخص روزه دار چه حکمى دارد؟
پاسخ: مانعى ندارد
سؤال: در ماه مبارک رمضان امتناع از خوردن سحرى چه حکمى دارد؟ و آیا خوردن سحرى مستحب است؟
پاسخ: ممکن است موجب شدت ضعف شود، لذا خوب است که انسان سحرى بخورد.
سؤال: مالیدن روژ به لب در ماه مبارک رمضان براى خانمها چه حکمى دارد؟
پاسخ: مانعى ندارد.
سؤال: در روزه قضاى ماه رمضان اگر سهواً (قبل از ظهر ـ بعد از ظهر) چیزى خورده شود و زمان کافى براى گرفتن روزه قضا باشد حکم روزه چیست؟
پاسخ: اگر از روى سهو باشد روزه را باطل نمی کند.
سؤال: با توجه به اولین مسأله در رساله در مورد روزه که باید مقدارى قبل و مقدارى قبل از اذان صبح و مغرب نباید کار مبطل روزه کرد تا یقین حاصل شود که تمام را روزه بوده ایم، این مقدار زمانى چقدر است؟ و با توجه به معین کردن وقت اذان بطور دقیق در ایران آیا لزومى دارد؟ و اگر شخصى ندانسته این زمان را رعایت نکند ولى یقین حاصل کرده باشد، حکم چیست؟
پاسخ: این عبارت در رساله باید تغییر یابد و لازم نیست قبل از طلوع فجر امساک کند مگر اینکه یقین که اگر احتیاط نکند بعضى از روزها خوردن او بعد از فجر خواهد بود در این صورت از باب احتیاط لازم است قبل از فجر امساک کند و به هر حال در طرف فجر تا یقین به طلوع فجر حاصل نشده است امساک لازم نیست ولى در طرف مغرب تا یقین به دخول وقت حاصل نشده خوردن جایز نیست و معیار اذان یا تعیین وقت توسط تقویم نیست بلکه معیار در طرف مغرب از بین رفتن سرخى طرف مشرق است و این حکم در صورتى که علم به سقوط قرص باشد مبنى بر احتیاط است و نسبت به گذشته اگر یقین به خوردن در روز حاصل نشود حکم به صحت می شود.
سؤال: آیا سیگار کشیدن در هنگام روزه را باطل می کند یا نه؟
پاسخ: بنابر احتیاط واجب باطل مى کند.
سؤال: پایین بردن آب دهان در ماه رمضان به صورت عمدى چه حکمى دارد؟
پاسخ: مبطل روزه نیست.
سؤال: ما زنان مسلمان شیعى که در اروپا هستیم براى متحد الشکل بودن و جلوگیرى از بعضى توهین هاى از روسرى استفاده نمى کنیم ولى روزه را می گیریم آیا شرعاً مورد قبول هست یا خیر؟ اگر نه چه باید کرد؟
پاسخ: روزه صحیح است.
سؤال: بنده دانشجو در یکى از ایالتهاى امریکا مشغول به تحصیل هستم. در حال حاضر که ماه مبارک رمضان می باشد، یک سؤالى برایم پیش آمد که من بخاطر نبودن امکانات لازم و کمبود وقت بیشتر اوقات مجبورم بیرون از محل سکونتم افطار کنم و در عین حال غذاهایى که در آنها گوشت مصرف شده مانند مرغ و گوشت سفارش دهم که در این صورت آنها به طریق اسلامى ذبح نشده اند. در این حال خواستم نظر علماء را در این باره سؤال کنم و راه حلى را براى من جویا باشند؟
پاسخ: روزه باطل نمی شود ولى خوردن آنها حرام است و دهان شما و آنچه با آن اصابت کند نجس می شود.
سؤال: آیا نگاه کردن به عکسهاى مبتذل و چت کردن در باره موضوعات مستهجن روزه را باطل می کنند؟
پاسخ: باطل نمی کند.
سؤال: آیا ریختن قطره در چشم با توجه به اینکه مقدارى از آن از راه مجراى اشکى وارد دهان می شود روزه را باطل می کند؟ استفاده از اسپرى ریه براى آسم چطور؟
پاسخ: در هر دو مورد روزه صحیح است مگر در اینکه در اسپرى علم پیدا کند که آن ماده که اسپرى مذکور مشتمل بر آن است وارد دستگاه هاضمه می شود.
سؤال: اگر روزه باشیم و در هنگام خواب منى از بدن خارج شود و متوجه شویم، روزه باطل است یا نه؟
پاسخ: روزه باطل نمى شود.
سؤال: آیا دخول در ماه رمضان بدون انزال روزه را باطل مى کند ؟
پاسخ: مبطل روزه است .
سؤال: من اولین سالى هست که روزه بر من واجب شده و امروز که روز اول هست را روزه گرفته ام. مى خواستم بپرسم من که نمى دانستم اگر اخلاط سینه به دهان برسد نباید فرو برد و من که فرو بردم، روزه من باطل است یا نه؟
پاسخ: باطل نیست.
سؤال: نگاه کردن به صفحه اینترنت در زمانى که انسان روزه مى باشد و یک تصویر غیر عادى ظاهر مى شود چه حکمى دارد؟
پاسخ: روزه را باطل نمی کند اگرچه شرعاً در مواردى نباید نگاه کرد.
سؤال: آیا خوردن یا نخوردن سحرى در ماه رمضان اشکالى در روزه گرفتن دارد یا خیر؟
پاسخ: اشکال ندارد.
سؤال: آیا بخارات آب داخل حمام اگر استشمام شود مبطل روزه مى باشد یا خیر؟ در صورتى که مبطل روزه باشد براى استحمام چه باید کرد در مورد مه غلیظ حکم چگونه است؟
پاسخ: استنشاق آن مبطل روزه نیست بله در صورتیکه بخار غلیظ یا مه به آب تبدیل شود و وارد جوف گردد مبطل روزه است.
سؤال: مسواک زدن بعد از اذان صبح با خمیر داندانهاى موجود چه حکمى دارد؟
پاسخ: مانعى ندارد ولى رطوبت آن را نبلعد.
سؤال: استفاده از عطر و ادکلن براى روزه دار چه حکمى دارد؟
پاسخ: مانعى ندارد.
سؤال: در چه صورتى باطل کردن روزه مستحب است؟
پاسخ: مستحب است براى کسى که صوم مستحب گرفته روزه خود را قطع کند اگر برادر مؤمنى او را به طعامى دعوت کند.
سؤال: زدن آمپول تقویتى براى فرد روزه دار حکمش چیست؟
پاسخ: مانعى ندارد و مضر به روزه نیست.

قضا و کفاره روزه

سؤال: کسانى که در نزدیکى قطب شمال زندگى مى کنند در روزهایى که طولش 20 ساعت تا 22 ساعت است چه تکلیفى براى روزه دارند؟
پاسخ: چنانچه تمکن دارد روزه بگیرد و اگر تمکن ندارد بعداً قضاء کند و اگر از آنهم متمکن نیست فقط فدیه بدهد.
سؤال: مدت یکسال و نه ماه است که به فرزندم شیر مى دهم. در 23 دى ماه امسال دو سال شیردهى تمام مى شود. در طول روز فرزندم به تناوب شیر مى خورد. مى خواستم بپرسم که آیا در ماه رمضان امسال باید روزه بگیرم یا نه؟
پاسخ: روزه بگیرید.
سؤال: من در خانواده اى بدنیا آمده ام که هیچ آشنایى با مسایل مذهبى نداشتم و حتى پدرم مخالف مذهب است ولى به لطف خدا به مرور زمان با مسایل مذهبى آشنا شدم و پله پله معارف دینى را آموختم ولى این مسیر طولانى بود و مسایلى چون ولایت امامان، نیاز به مرجع و... را تا مدتى خیلى توجه نمى کردم.
1 ـ من نمازهایى را که در آن زمان خوانده ام بدلیل اینکه مثلاً مقید به قرائت از مخارج درست نبوده ام و... را که چند سال مى شود دوباره بخوانم آیا واجب است؟ در مورد روزه هایم با توجه به درست نبودن غسلهایم در اوایل و روزه هایى که اجازه روزه به من نمى دادند چه؟
پاسخ: 1 ـ اگر مطمئن بودید که قرائت به آن نحو صحیح است قضا لازم نیست و اگر غسل صحیح نبوده نماز باطل است ولى روزه صحیح است البته بهتر است وجه بطلان غسل را بنویسید و روزه هایى که با اجبار خورده اید قضاء لازم است و کفاره ندارد.
سؤال: حکم کسی که ماه رمضان بر اساس شهادت دو نفر 29 روز روزه گرفته اند چیست ؟
پاسخ: قضا لازم نیست .
سؤال: در برخى کشورها چندین روز آفتاب طلوع و یا غروب نمى کند نماز و روزه در این کشورها چگونه است؟
پاسخ: احتیاط واجب آن است که نماز را با اوقات نزدیکترین کشور و یا شهرى که در بیست چهار ساعت داراى شب و روز مى باشد تطبیق دهد و نمارهاى پنجگانه را برابر اوقات شرعى آنجا بخواند هر چند با قصد قربت مطلقه. و اما روزه را باید به کشوری برود که بتواند روزه ماه رمضان را بگیرد که فضیلت بسیار دارد و اگر ممکن نشد در غیر ماه رمضان چنان کند و قضا به جا آورد.
سؤال: در سوئد فعلاً روزها کوتاه است اما بعد ممکن است اینطور نباشد و اگر ماه مبارک رمضان در تابستان بیفتد ممکن است طول روز از 20 ساعت هم تجاوز کند. در این مورد نظر معظم له چیست؟
پاسخ: در فرض تمکن باید روزه گرفت.
سؤال: کسى که در قطبین (شش ماه شب و شش ماه روز ) زندگى مى کند حکم نماز و روزه آن چطور است ؟
پاسخ: در مورد نماز به احتیاط واجب باید ملاحظه نزدیکترین مکانى کند که هر 24 ساعت یک شبانه و روز دارد و به نیت قربت مطلق نمازهاى پنجگانه را طبق اوقات آنجا بجاى آورد و در مورد روزه نیز واجب است که در ماه رمضان به شهرى برود که بتواند در آن روزه بگیرد یا بعد از آن برود و قضا کند و اگر نمى تواند به جاى روزه باید فدیه بدهد.
سؤال: 1 ـ اگر کسى در ماه رمضان عمداً کارى کند که از او منى بیرون آید آیا باید 60 روز روزه بگیرد یا خیر؟

2 ـ جواب این سؤال را براى فرو بردن اخلاط سینه را هم بگویید.
پاسخ: 1 ـ اگر عالم به این بود که این کار روزه را باطل مىکند باید کفاره بدهد و نیز بنابر احتیاط واجب اگر جاهل مقصر متردد باشد. و کفاره آن این است که 60 روز روزه بگیرد یا 60 فقیر را سیر کند ولو به اینکه به هرکدام یک مد (750 گرم) طعام بدهد.
2 ـ روزه را باطل نمی کند.
سؤال: همسر اینجانب براى اینکه بتواند تمام ماه مبارک رمضان را روزه بگیرد از قرص ضد باردارى استفاده مى کند . اما متاسفانه در یک شب که نتوانسته بودیم سحر بیدار شویم و نتواتنسته بود از قرص استفاده کند در اثر غفلت و عدم اشنائى با مساله شرعى (بخاطر اینکه دوره ماهانه اش اغاز نشود و حداقل 1 هفته از ماه مبارک را از دست ندهد ) صبح بعد از اذان از قرص استفاده کرده و بعد براى رفع ناراحتى معده که در اثر استفاده از قرص بوجود امده اندکى غذا نیز مصرف نموده است .
حال سوال این است که آیا به خاطر این اشتباه باید کفاره هم بدهد ؟ با توجه به اینکه بعد از وقوف به مساله تا افطار امساک کرده است . در ضمن در صورتى که کفاره واجب گردد آیا بعد از اداى آن از گناه مبرا هست یا خیر ؟
پاسخ: اگر اطمینان داشت که خوردن آن جایز است فقط آن روز را قضا کند .
سؤال: در اوایل سن تکلیف 6 روز ماه رمضان را به حرام شکستم ولى با توجه به این موضوع که بعدا کفاره آن را مى دهم روزه مستحبى زیادى گرفتم حکم چیست ؟ آیا باز هم مى توانم بگیرم ؟مبلغ ریالى آن چقدر مى شود و چگونه قابل پرداخت است ؟
پاسخ: تا قبل از قضاء آن روزه ها نمى توانید روزه مستحبى بگیرید و کفاره براى هر یک روز اطعام 60 فقیر است که مى توانید به هر یک 750 گرم کندم بدهید .
سؤال: اگر زن و شوهر جوانى در ماه رمضان در زمانى که روزه هستند ناخواسته و بدون کنترل خود با هم نزدیکى کنند و روزه شان باطل شود چه باید بکنند؟
پاسخ: قضا و کفاره واجب است و کافى است اطعام شصت مسکین هر مسکینى 750 گرم گندم یا آرد براى هر یک از زن و شوهر.

جنابت در ماه مبارک رمضان

سؤال: اگر شخصى استمناء در ماه رمضان انجام دهد البته به نیت آمدن منى نباشد ولى از او منى خارج شود چه حکمى دارد؟
پاسخ: اگر از خود وثوق نداشت روزه او باطل است و اگر با علم به مسأله باشد کفاره هم به علاوه قضاء واجب است و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر جاهل مقصر مردد باشید.
سؤال: آیا عمل استمنا در ماه مبارک رمضان حرام است (خود ارضائى) ؟
پاسخ: حرام است و یکى از مبطلات است .
سؤال: اگر کسى در شب ماه رمضان در خواب محتلم شود و بعد بیدار شود و دوباره بخوابد بدون اینکه بداند آیا صبح شده یا حکم آن چه می باشد؟
پاسخ: اگر یقین و یا اطمینان داشته باشد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود، و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود روزه او صحیح است و اگر اطمینان نداشته باشد بنابر احتیاط واجب قضا بر او واجب می شود.
سؤال: در ایام ماه مبارک اگر شخصى بعد از اذان صبح بیدار شود در حالى که احتیاج به غسل جنابت داشته باشد تکلیف چیست؟ آیا آن روز را نمى شود روزه گرفت؟
پاسخ: روزه درست است و براى نماز غسل کنید.
سؤال: روزه شخص جنبى که بعد از اذان صبح از خواب بیدار شده است و بعد از اذان صبح غسل جنابت کرده چه حکمى دارد ؟
پاسخ: روزه صحیح است
سؤال: در روزه غیر ماه رمضان در حالیکه نماز صبح خوانده و مى خوابد و در خواب محتلم مى شود روزه اش درست است یا نه ؟
پاسخ: روزه صحیح است .
سؤال: اگر در زمان روزه بودن منى بدون دخالت از مجرى بیرون اید آیا روزه باطل مى شود یا نه ؟ بطوریکه در روز دو دفعه یا بیشتر این اتفاق بیفتد ؟ و آیا غسل باید انجام شود یا نه ؟ هر بار ؟
پاسخ: روزه باطل نمى شود و غسل لازم است .
سؤال: در ماه مبارک رمضان قبل از اذان صبح به منظور انجام غسل جنابت به حمام رفتم . کمى بعد از شروع غسل اب بطور غیر معمول سرد شد طوریکه از ادامه غسل باز ماندم و اذان گفته شد . بعد از آن با تهیه شدن مقدارى اب گرم غسل را ادامه دادم و بعد اب حمام هم گرم شد و غسل را به پآیان رساندم ولى هوا روشن شده بود . خواهشمندم بفرمائید : 1 _ آیا گناهى مرتکب شده ام ? 2 _ روزه این روز چه حالتى پیدا مى کند ؟
پاسخ: روزه مزبور صحیح است و در چنین حالتى وظیفه تیمم است و بعد غسل انجام مى دهد و نماز را بعد از غسل مى خواند .

روزه بیماران و ضعفاء

سؤال: جوانى هستم 17 ساله که درجه چشمانم روى هم بالاى 11 است. آیا روزه گرفتن بر من واجب است؟
پاسخ: اگر ترس ضرر یا شدت مرض باشد واجب نیست.

روزه استیجاری

سؤال: براى گرفتن روزه و نماز قضا براى میت (مثلا ده سال) آیا چند نفر در یک زمان مى توانند این تکلیف را انجام دهند . ( براى مثال 5 نفر و هرکدام دو سال نماز و روزه بگیرند ) ؟
پاسخ: مى توانند و ترتیب معتبر نیست .

متفرقات روزه

سؤال: با توجه به یکسان نبودن تاریخ شبهاى قدر در ایران و کشورهاى دیگر آیا شب واقعى در ایران است یا در آن کشورها؟ و آیا براى هر سرزمین یک شب قدر جداگانه وجود دارد یا خیر؟
پاسخ: هر یک عمل به تکلیف خود می کند.
سؤال: شرایط سنى براى روزه دارى چیست ؟
پاسخ: بلوغ است که در دخترها نشانه آن تمام شدن نه سال قمرى است و در پسرها یکى از سه چیز اول : روئیدن موى درشت در زیر شکم بالاى عورت و همچنین در صورت و پشت لب .دوم: بیرون امدن منى . سوم : تمام شدن پانزده سال قمرى .

 

 
 

قرآن آنلاين

آمار بازديدکنندگان

mod_vvisit_counterامروز420
mod_vvisit_counterاین ماه5605
mod_vvisit_counterکل بازدیدها866241