اسوه های هدایت

 

 

استفتائات از آیت الله العظمی وحید خراسانی (مدظله)پیرامون ماه رمضان

آیت الله العظمی وحید خراسانی (مدظله)

نیت روزه

نیّت روزه قضای ماه مبارک بعد از ظهر
سؤال 175. آیا کسی که بعد از ظهر از خواب بیدار شده و در طول روز مبطلات روزه را انجام نداده و روزه قضای ماه مبارک به گردن او می باشد می تواند بعد از اذان ظهر نیت روزه بنماید؟
پاسخ: در مفروض سوال نیت روزه قضای ماه مبارک بعد از اذان ظهر تا عصر بنابر احتیاط واجب صحیح نمی باشد.
نیّت روزه مستحبی بعد از اذان ظهر
سؤال 176. آیا در روزه مستحبی در صورتی که چیزی که روزه را باطل نکرده انجام نداده است می شود بعد از اذان ظهر نیت کرد؟
پاسخ: در مفروض سوال در صورتی که مقداری از روز باقی مانده باشد که در آن بتواند نیت روزه بکند روزه صحیح است.

کفاره روزه

کفاره روزه ماه مبارک
سؤال 177. کفاره خوردن عمدی روزه ماه مبارک رمضان چیست؟
پاسخ: کفاره افطار عمدی روزه ماه رمضان این است که یک بنده آزاد کند، یا دو ماه روزه بگیرد، یا شصت فقیر را سیر کند، یا به هر کدام یک مدّ (که تقریباً ده سیر است) طعام، یعنی گندم یا آرد یا نان یا خرما و مانند اینها بدهد، و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد بنابر احتیاط واجب بین تصدق به هر اندازه که می تواند و استغفار جمع نماید، و اگر امکان تصدق نبود استغفار کند، اگرچه یک مرتبه بکوید «استغفرالله» و احتیاط واجب آن است که هر وقت بتواند کفاره بدهد.
کفاره قضای روزه ماه مبارک
سؤال 178. اگر کسی قضای روزه ماه مبارک را گرفته ولی در طول روز عمداً کاری انجام داده که روزه باطل می شود آیا کفاره ای بر عهده اوست و کفاره آن در این صورت چقدر است؟
پاسخ: در قضای روزه ماه مبارک رمضان می تواند پیش از ظهر روزه خود را باطل نماید ولی اگر وقت قضا تنگ باشد (بنابر احتیاط واجب) نمی تواند روز ه را باطل نماید. و اما اگر بعد از ظهر عمداً کاری را که روزه را باطل می کند انجام دهد، باید به ده فقیر هرکدام یک مدّ طعام بدهد و اگر نمی تواند باید سه روز روزه بگیرد و احوط آن است که پی در پی باشد.
باطل کردن روزه به کار حرام (کفاره جمع)
سؤال 179. اگر روزه دار روزه خود را با کار حرامی باطل کند کفاره آن چیست؟
پاسخ: اگر به چیز حرامی روزه خود را باطل کند (چه آن چیز اصلاً حرام باشد مثل شراب و زنا، یا به جهتی حرام شده باشد مثل نزدیکی کردن با عیال خود در حال حیض) بنابر احتیاط، کفاره جمع بر او واجب می شود، یعنی باید یک بنده آزاد کند و دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند، یا به هرکدام آنها یک مدّ طعام بدهد، و چنانچه هر سه برایش ممکن نباشد، هر کدام آنها که ممکن باشد واجب است انجام دهد، و بنابر احتیاط واجب استغفار هم بنماید.
دادن کفاره روزه به یک فقیر
سؤال 180. آیا می شود در کفاره روزه در اطعام شصت فقیر به یک فقیر به اندازه دو یا سه مرتبه اطعام دهد؟
پاسخ: کسی که باید برای کفاره یک روز شصت فقیر را اطعام بدهد، نمی تواند یک نفر از آنها را دو مرتبه یا بیشتر سیر کند، یا به هر کدام از آنها بیشتر از یک مدّ طعام بدهد و زیادی را از کفاره حساب کند ولی می تواند فقیر را با عیال ( اگرچه صغیر باشند و در صورتی که از جهت سنّ به حدّی باشند که در مورد آنها اطعام عرفاً صدق کند) سیر نماید یا به ولی صغیر برای آن صغیر یک مدّ بدهد.

اگر گرفتن روزه ضرری داشته باشد

روزه گرفتن در صورتی که دکتر نهی کند
سؤال 181. اگر دکتر به شخصی بگوید روزه برای او ضرر دارد و او را از روزه منع نماید تکلیف آن چیست؟ آیا باید باید طبق گفته دکتر عمل کند؟
پاسخ: اگر از گفته دکتر گمان به ضرر یا خوف ضرر برای او حاصل شود واجب است که روزه نگیرد ، و همچنین اگر دکتر حاذق بود ، و مورد اطمینان و وثوق او باشد ، و این شخص اطمینان به خطای دکتر نداشته باشد باز هم نباید روزه بگیرد و در غیر این دو صورت روزه بر او واجب است.
خوف ضرر در موردی که دکتر بگوید ضرر ندارد
سؤال 182. اگر دکتر بگوید روزه گرفتن برای شما ضرر ندارد ولی ما می ترسیم که روزه برایمان ضرر داشته باشد می‌توانیم روزه بگیریم؟
پاسخ: در فرض مذکور روزه گرفتن جایز نیست.
روزه زن حامله
سؤال 185. تکلیف زنی که زاییدن او نزدیک است و روزه برای حمل او یا برای خودش ضرر دارد چیست؟
پاسخ: در فرض مذکور روزه او صحیح نیست و بعداً باید روزه خود را قضا بنماید،و در موردی که روزه برای حمل او ضرر داشته باشد علاوه بر قضاء باید برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد، و احتیاط مستحب این است که در صورتی هم که روزه برای خودش ضرر دارد ، یک مدّ طعام به فقیر بدهد.
روزه زنی که بچه شیر می دهد
سؤال 186.آیا زنی که بچه شیر می دهد می تواند روزه بگیرد؟
پاسخ: اگر شیر او کم باشد و روزه برای بچه یا برای خودش ضرر داشته باشد جایز نیست روزه بگیرد بلکه باید بعداً قضای آن را بجا آورد ، و این حکم در صورتی است که شیر خوردن این بچه از راه دیگری میسر نباشد، و اگر میسر باشد واجب است آن زن روزه بگیرد ، و در صورتی که روزه برای بچه اش ضرر داشته باشد علاوه بر قضاء باید فدیه هم بپردازد، یعنی برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد، و احتیاط مستحب این است که درصورتی هم که روزه برای خودش ضرر داشته باشد ، برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد.

اگر کسی روزه واجب بر گردن دارد

روزه مستحبی برای کسیکه روزه واجب به گردن دارد
سؤال 183. اگر کسی روزه واجبی بر گردن دارد می تواند روزه مستحبی بگیرد؟
پاسخ: روزه مستحبی برای کسی که روزه قضاء ماه مبارک به گردن دارد جایز نیست و در صورتی که روزه واجب دیگری بر عهده او باشد بنابر احتیاط واجب نباید روزه مستحبی بگیرد، اما گرفتن روزه مستحبی برای کسی که روزه واجب استیجاری به عهده دارد جایز است.
قبول روزه استیجاری برای کسی که روزه واجب به عهده دارد
سؤال 184. آیا کسی که روزه واجب به عهده دارد می تواند روزه استیجاری را قبول نماید؟
پاسخ: بله، در فرض مذکور مانعی ندارد.

فدیه تأخیر

فدیه تأخیر
سؤال 187. حکم کسی که قضای روزه ماه مبارک رمضان را تا سال بعد تأخیر بیاندازد چیست؟
پاسخ: اگر می توانسته قضای روزه ماه رمضان را بجا آورد ولی عمداً یک سال یا چند سال آن را تأخیر بیاندازد، باید قضای آن را بگیرد و از جهت تأخیر در سال اول برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد، و در صورتی که قصد گرفتن قضای روزه را داشته ولی عذری برای او پیش آمده و نتوانسته قضای آن را بجا آورد، باید قضای آن روزها را بگیرد و بنابر احتیاط واجب برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد، و امّا از جهت تأخیر سال های بعدی چیزی بر او واجب نیست.
دادن فدیه روزه نگرفتن چند روز، به یک فقیر
سؤال 188. آیا کسی که در اثر مرض روزه های ماه مبارک را نگرفته می تواند فدیه و کفاره آن را به یک فقیر بدهد؟
پاسخ: کسی که باید برای هر روز یک مدّ طعام به فقر بدهد می تواند کفاره چند روز را به یک فقیر بدهد.

 

 
 

قرآن آنلاين

آمار بازديدکنندگان

mod_vvisit_counterامروز397
mod_vvisit_counterاین ماه5582
mod_vvisit_counterکل بازدیدها866218